artikel 1

                                      Van ruilen naar de Euro

  Journalist:Roy Beck

 ‘’Dingen hebben alleen de waarde die we eraan geven’’ zei Molière, Frans acteur en toneelschrijver, ooit. We betalen nu met munten en briefjes met elk zijn eigen waarde. Vroeger was dit er nog niet. Toen stapte bijvoorbeeld een boer naar de bakker om een liter melk voor een brood te ruilen. Dit is in het dagelijks leven niet meer voor te stellen. Hoe is geld eigenlijk ontstaan? Wat waren de voor- en nadelen van papier- en muntgeld?

 Onze voorouders hadden nog geen geld om dingen te kopen. Ze produceerden producten zoals aardappels, kolen en andere grondstoffen. Wanneer iemand veel aardappels produceerde dan kon hij het niet allemaal zelf gebruiken waarop hij het ging ruilen voor producten die hij wel goed kon gebruiken. Hij ruilde dus aardappels voor bijvoorbeeld graan waar hij weer brood van kon maken.

Naarmate de mens metalen ging ontdekken zoals goud en zilver, werden dat de ruilmiddelen die er toe deden. Goud en zilver kwamen niet veel voor en was dus heel kostbaar. Men ging betalen met grammen goud of zilver. Dit was een grote stap in de richting van het betalen met muntgeld. Dit had echter wel gebreken. Men moest elke keer een weegschaal meenemen om het goud en zilver te wegen. Om dit probleem tegen te gaan ging men goud en zilver omsmelten in plakjes of schijven. Daarin werd een stempel gezet. Dit was een keurmerk waaruit anderen konden zien wie de schijf had gemaakt en hoe zwaar de schijf was. Het waren de allereerste munten. Mensen gingen ook misbruik van deze betaalmethode maken. Men ging foute metingen op de munten zetten en waren zo dus minder geld kwijt. De overheden namen later het initiatief voor het verspreiden en het maken van de munten.

Toen iemand zijn munten ging laten bewaren bij een goudsmid kreeg hij een bonnetje. Hiermee kon hij de munten van de goudsmid terug krijgen en kon hij er mee betalen. Zo was het eerste briefgeld geboren. De chinezen hebben ruim 1000 jaar geleden het briefgeld geïntroduceerd. Dit was logisch omdat ze als eerste papier wisten te maken. Het papiergeld werd gebruikt als wissels. Deze werden uitgereikt door bankiers aan goede klanten. Ze konden de wissels meenemen naar andere landen en bij een bankier in een ander land inwisselen. Het was een veilige manier van reizen omdat overvallers niets hadden aan wissels. Wissels stonden op naam en konden alleen door deze persoon ingewisseld worden voor geld.

De eerste vorm van papiergeld op de Nederlandse markt was de kartonnen dollar. In 1901 kon bijna alleen nog maar met de gulden betaald worden in Nederland. Er was hier wel protest om omdat de Nederlanders dachten dat deze wet de Duitsers en de Belgen belemmerden om spullen in Nederland te kopen.

Na de 2e wereldoorlog wou Europa een eenheid gaan vormen, ook met geld. Als je kijkt naar de eenwording van Europa is de Euro een hele grote stap geweest daarin. Bijna iedereen krijgt uitbetaald in Euro’s en je kan bijna in elk Europees land met de euro betalen. De effectenbeurzen van alle landen die van de euro gebruik maakten besloten op 1 januari 1999 over te gaan op de

Euro.

Er zijn heel veel voordelen van de Euro zoals: je kan overal in Europa betalen met hetzelfde geld en er is meer samenwerking in Europa door de Euro. Maar de situatie die zich nu in Griekenland afspeelt is een nadeel voor andere landen omdat andere landen in de EU Griekenland moeten helpen d.m.v. geld te geven aan Griekenland. Zal de Euro zich redden na de problemen in Griekenland? Of zal de economie in Europa instorten? Geld zal er iedergeval nooit genoeg zijn.

 

www.google.nl

http://www.eur.nl/eur/universitaire_plechtigheden/diesnatalis/2000/programma/gulden/

http://financieel.infonu.nl/geld/35486-achtergrondinformatie-over-het-ontstaan-van-de-euro.html

http://financieel.infonu.nl/geld/43364-geld-regeert-de-wereld.html

http://financieel.infonu.nl/geld/2919-ontstaan-van-het-papiergeld.html

http://financieel.infonu.nl/geld/80011-banken-het-begon-met-ruilen.html


Comments are closed.