Artikel 1

Groene energie in Nederland.

Door: Celina Coevert

 01-12-2011 Groene energie, steeds meer Europese landen denken erover na. Uit de percentages blijkt dat Nederland niet echt groen is. Ongeveer 2,4% gebruikte Nederlanders aan groene energie in 2008. Dat was schrikbarend weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Zweden in die tijd. Maar wat is groene energie? En wat zijn de voor en nadelen?

 Groene energie. Dit is energie die wordt opgewekt door duurzame energiebronnen deze bronnen zijn niet schadelijk voor het milieu en raken nooit uitgeput. De voordelen van groene energie zijn dus ook de voorgaande twee punten. De nadelen van groene energie zijn dat het veel geld kost om alles te laten installeren enz en dat het kan zorgen voor geluidsoverlast en horizonvervuiling. Nu heb je ook nog grijze energie, dit is energie die over het algemeen schadelijk is voor de gezondheid. Deze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals kolen. Maar mensen gebruiken het nog steeds heel veel omdat het veel goedkoper is dan groene energie.

 Het is de bedoeling van de Europese Unie om in 2020 gemiddeld 20% groene energie te gebruiken. In  maart 2007 hebben ze dit besloten. Maar als we kijken naar de cijfers van 2008 lijkt het er niet op dat we dit gaan halen. Ieder land in Europa zal nog meer dan 10% in energie aandelen moeten stijgen.

 Er zijn in vergelijking met Nederland veel groenere landen in Europa. Zweden is de koploper met maar liefst 39,8%. Nederland stond op dat moment in het minst groene land top 5. Met ook het minst groene land Malta die op dat moment 0% groen aandelen had. Dit zijn schokkende percentages die de Europese Commissie absoluut wil gaan veranderen

In 2006 zag je dat duurzame energie heel belangrijk werd in Nederland. Allerlei partijen kwamen met hun ideeën over hoe Nederland groener kon worden. Het CDA denkt dat het probleem bij de hoeveelheid energiebronnen zit. De PVDA denkt dat we energie moeten besparen en dat er 

heffingen moeten komen op het aantal kilometers dat je rijd en op slechte energie soorten. Volgens de VVD moet de technologie vooruit gaan voordat er geïnvesteerd zal worden in groene energie door de consument. De SP zegt dat we de warmte die overblijft opnieuw moeten gebruiken, ook zegt de SP dat mensen die veel aardgas gebruiken meer moeten betalen en ze willen dat mensen van de transport gaan betalen voor hun CO2 uitstoot. De lijst Pim Fortuyn vindt dat windmolens maar duur zijn en vindt kerncentrales een betere optie volgens hun is het schoon, milieuvriendelijk en het werkt op lange termijn. Groen Links zei dat ze energieleveranciers willen verplichten om een  bepaald aantal procent aan duurzame energie te leveren. D66 wil geen nieuwe kerncentrales en gaan voor de technologie net als de VVD. De ChristenUnie denkt dat het probleem bij de overheid ligt en dat de overheid niet genoeg zijn best doet om Nederland groener te maken. Je ziet dus dat groene energie in 2006 een belangrijk standpunt was voor de meeste partijen. Dit kwam doordat in 2006 de economie en welvaart heel goed was, waardoor men kon investeren in dit soort dingen.

Ik denk dat we in de toekomst veel baat zullen hebben bij groene energie. Hoe we groene energie het beste kunnen gebruiken of op kunnen wekken daarover zijn verschillende meningen. Ik denk dat we ons in de toekomst beter kunnen vestigen op dit onderwerp omdat we nu op dit moment natuurlijk last hebben van een schuldencrisis. Dus we moeten ons op dit moment denk ik niet bezig houden met groene energie maar onze aandacht vestigen op de schuldencrisis.

Het grootste windmolenpark van Nederland moet vele mensen van groene energie voorzien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>