Groen, groener, groenst
Men det anbefales http://betroetapotek.com ikke, at alle de mænd, husk altid at snakke med din læge først. Der udvider blodkarrene både i hjertet og andre steder i kroppen, det kan også forårsage pludseligt synstab i et.
Iedereen heeft het erover: de opwarming van de aarde. Een van de dingen die het allemaal nog erger maakt is de grote uitstoot van koolstofdioxide in de wereld. Maar welke landen in Europa zijn nou de landen die de hoogste CO2 uitstoot hebben, en wat doen ze daar dan tegen?
Geschreven door Tjitske Baert.
Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur op aarde 0,74 °C gestegen. Dit is veroorzaakt door mensen, wij verbranden fossiele brandstoffen (kolen, aardgas), kappen het regenwoud en andere bossen en we bouwen vervuilende fabrieken. Dit heeft grote gevolgen: het landijs op Groenland en de polen smelt, waardoor het zeeniveau stijgt. Landen die onder het zeeniveau liggen (zoals Nederland) zullen onder water lopen. Extreme weersomstandigheden zoals orkanen zullen ook in Europa voorkomen. Een groot aantal diersoorten zal uitsterven, maar ook vele planten zullen niet meer kunnen groeien. Er komen minder koude gebieden, dus gletsjers smelten weg en veel ruimte voor skiën zal er ook niet meer zijn.
Maar je hoeft je niet zoveel zorgen te maken, dit alles zal pas in de 22e eeuw gebeuren (misschien).
In het staafdiagram kun je zien welke landen in Europa de grootste uitstoot van koolstofdioxide hebben per inwoner, degene die meteen opvalt is Luxemburg. Met een uitstoot van 24,4 ton CO2 per inwoner per jaar hebben zij dan ook dik de grootste uitstoot. Daarna komen wij, Nederland, met een uitstoot van 16 ton staan we op de tweede plaats. En op de derde plaats staat België met een uitstoot van 13,6 ton. Albanië heeft de minste uitstoot met 1,2 ton per inwoner.
De Europese Unie heeft in maart 2008 afgesproken dat de uitstoot van koolstofdioxide in 2020 met 20% verminderd moet zijn. Ze hebben toen ook afgesproken dat er 20% minder energieverbruik moet komen en 20% van het totale energieverbruik moet schone energie zijn (bijvoorbeeld wind- of zonne-energie). Hoe kunnen we dit doen?
Van de totale uitstoot van CO2 in Europa is 12% afkomstig van de uitlaatgassen van auto’s. We kunnen dit verbeteren door schonere auto’s te gaan gebruiken. Veel automerken maken daar reclame mee. Ook wordt er een label aan auto’s gegeven dat aangeeft hoeveel CO2 ze uitstoten en hoe zuinig hun brandstofverbruik is. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 natuurlijk niet verbeterd, maar misschien kiezen mensen daardoor eerder een zuinige auto.
Er zijn ook precies zulke labels voor huizen, maar die gaan dan over hoe energiezuinig een huis is. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande huizen energiezuiniger te maken.
We kunnen ook meer bomen planten, want bomen zetten CO2 om in zuurstof. Vroeger zijn er veel bomen gekapt om steden te bouwen. In dichtbevolkte landen zoals Nederland is het lastig om grote bossen te planten, want dan blijft er geen ruimte meer over voor alle mensen die er wonen.
Er zijn wel veel goede ideeën bedacht door de Europese Unie en regeringen, maar eigenlijk komt er niet veel van terecht. We zullen met zijn allen mee moeten helpen om het beter te maken. Als we niet uitkijken komt er misschien toch een einde aan de mensheid.