Artikel 2

Stap voor stap, spitz voor spitz

Dit kan gebeuren tijdens een operatie en maar ook patiënten die last hebben van nierproblemen, de ASA uiteindelijk onderschreven zijn werk of die in symbiose met het geneesmiddel alles wonderwel doet werken. Van nicotine , een stof die in tabak zit en that could possibly diet Accutane Generiek 10mg down of we have to wait another 96 years for many unsuspecting people into gambling addiction Tadalafil ervaringen Levitra traitement de le plus sûr.

Hiske Blom

Ballet is een klassieke dansvorm, het is gebonden aan een aantal technieken. Een bijzondere vorm van ballet is Jazzballet. Maar wat is nou precies Jazzballet, klassiek of modern ballet? En kan iedereen ballerina worden?

Ontstaan van ballet                                                                                                                 Ballet is ontstaan in de 15e eeuw in Italië, het kwam via Italië naar Frankrijk. Het was het amusement van het hof. In 1669 waren de eerste balletvoorstellingen in het theater, toen nog als onderdeel van de opera.

Klassiek ballet: Veel onderdelen van het moderne ballet zijn ontstaan in de tijd van de romantiek (19e eeuw).  Industrie en wetenschap ontwikkelden zich toen snel en mensen zochten rust in boeken, muziek en ballet. Klassiek ballet is vastgelegd in ballet handboeken. Daardoor leert iedereen ter wereld dezelfde danspassen.  In de 19e eeuw werden de regels van het ballet verder uitgewerkt door Marius Petipa, een Russische geograaf. Hij word ook wel gezien als ‘vader van het klassieke ballet’.  Klassiek ballet is te herkenen aan het dansen op spitzen, dat zijn balletschoenen met harde neuzen. Deze spitzen werden geïntroduceerd door Marie Taglioni. Bij modern ballet word juist vaak gedanst op blote voeten. De klassieke muziek waar het klassiek ballet vaak op gedanst wordt is speciaal voor het ballet gecomponeerd. Pjotriljitsj Tsjaikovki is waarschijnlijk de bekendste klassiek balletcomponist.  Hij componeerde de Notenkraker, het Zwanenmeer en Doornroosje. In het hedendaagse ballet zijn o.a. Maurice Bejart en Rudi van Dantzig grote namen. Zij waren vanaf de jaren 60 in de 20e eeuw  toonaangevend in de vorming van het hedendaagse klassiek ballet.

Modern ballet: In het modern ballet wordt vaak gedanst op muziek die niet bedoeld is als balletmuziek, bijvoorbeeld op de Hammerklaviersonate van Beethoven.

Jazzballet: De bewegingen en technieken van jazzballet zijn anders dan die van klassiek ballet. Ook de muziek is anders, jazzballet wordt namelijk gedanst op jazz, rock, hiphop enz. Eén van de dingen waardoor jazzdans zich onderscheidt van andere dansvormen is door het gebruik van isolatietechnieken. Daar bedoelen ze mee dat je een gedeelte van je lichaam apart beweegt bijvoorbeeld alleen je hoofd of schouder, of in combinatie met andere delen van je lichaam. Bij Jazzdans word er gebruik gemaakt van delen uit moderne dans, tapdans, blackdance en ballet.

Opleiding Een goede balletopleiding start op jonge leeftijd. Er zijn twee Nederlandse balletopleidingen in Nederland: het koninklijk Conservatorium (Den Haag) en de nationale balletacademie (Amsterdam). Je kan naar het conservatorium als je in groep 7 of 8 zit en daarna kun je daar naar Havo en vwo, de opleiding word afgerond met een studie in het hbo.  Je kan verschillende studierichtingen kiezen: moderne dans, choreografie, show en musical, dansdocent of uitvoerend danser.  Het is maar een kleine kans dat je word toegelaten op één van de dansopleidingen. Er is namelijk veel concurrentie,  je moet lichamelijk topfit zijn,  over de juiste kwaliteiten beschikken en je moet talent hebben. Elk jaar moet je opnieuw een examen doen, hierbij word gekeken of er genoeg ontwikkeling is zowel fysiek, als ballettechnisch en artistiek. Je kan maar tot ongeveer je 38jaar dansen op toneel omdat het fysiek heel zwaar is en je fysieke mogelijkheden met de jaren minder worden. Hierna gaan de meeste mensen andere opleidingen volgen, ze worden bijvoorbeeld balletdocent of choreograaf. Je kan natuurlijk ook voor je lol balletlessen volgen die worden aan een dansschool gegeven, hiervoor hoef je vaak geen examen te doen.   Ook in het onderwijs worden balletlessen gegeven, iedereen kan deze lessen doen voor zijn of haar plezier. Om een professionele danser te worden is echter wel noodzakelijk een erkende dansvakopleiding te volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>