Artikel 1

          Nederland wint wereldtitel honkbal

 

Door: Bodine Stam

De Nederlanders wonnen de finale tegen Cuba met 2-1.

 

Veel mensen denken dat softbal en honkbal hetzelfde zijn, maar is dat ook zo? Zijn er ook vrouwelijke honkballers? En bij softbal? Is honk-softbal een Olympische Sport? Zijn honkbal en softbal populair bij de Nederlanders? Dit komt u allemaal te weten door dit artikel te lezen.

Veel mensen denken dat honkbal en softbal hetzelfde zijn. Dit is niet zo. Er zijn grote verschillen tussen beide. De grootste noem ik u nu. Honkbal wordt alleen bij de mannen gespeeld, softbal wordt door mannen en vrouwen gespeeld. Bij softbal speel je de bal onderhands aan en bij honkbal bovenhands. Ook de speelvelden zijn verschillend. Het speelveld bij softbal is vele malen kleiner dan bij honkbal. De speelbal is bij honkbal weer kleiner. De knuppel is bij honkbal groter deze mag niet meer dan 1,07m bedragen bij softbal 86cm. Ook mogen de honkballers de bal altijd proberen te ‘stelen’ en softballers alleen als de bal al langs de pitcher is geweest.

 

De honkballers doen het erg goed dit jaar. Nederland versloeg namelijk grootwinnaar Cuba met 2-1en won hiermee de wereldtitel. Nederland dat op het WK eerder al twee keer vierde was geworden, had eerder die week in de finalegroep ook al gewonnen van de vijfentwintigvoudig wereldkampioen en Cuba getrakteerd op een nederlaag (4-1).

De vrouwelijke softballers doen het ook erg goed op de Europa Cup en zijn tot nu toe ongeslagen. De Tex Town Tigers hebben daar twee wedstrijden gespeeld. Als eerst tegen het Duitse Wesseling Vermins. Zij versloegen deze met goede cijfers (11-1). Later ook tegen SK Joudrs. Deze wonnen zij ook (8-1). De Sparks speelde maar een keer. Ze hebben daarin de Titano Hornets verslagen met 4-1.

 

Honkbal is een van de meest populaire sporten op de wereld. Honkbal komt oorspronkelijk uit Amerika en daar spelen dan ook miljoenen mensen het. In Nederland spelen er ruim 25.000 mensen honkbal.

Softbal heeft in de 19e eeuw een grote ontwikkeling meegemaakt. In Haarlem spelen ze op hoog niveau softbal.

Waarom denken mensen dan dat softbal en honkbal hetzelfde zijn? Dit komt waarschijnlijk doordat softbal van honkbal is afgeleid en dus veel op elkaar lijken. Maar er zijn ook grote verschillen. Ook denken veel mensen dat vooral volwassen deze sport beoefenen, dit is niet zo. Er zijn namelijk ook veel kinderen die dit als sport hebben.  Het linker veld  is het softbalveld en de rechter het honkbalveld.

 

Honkbal en softbal doen ook mee met de Olympische Zomerspelen alleen met honkbal doen alleen de mannen mee. In tegenstelling tot softbal wat ook door vrouwen wordt gedaan. Honkbal mocht als eerste meedoen met de Olympische Zomerspelen in 1992 en staat (voorlopig) als laatst ingeschreven met de Olympische Zomerspelen van 2008.  In 2005 heeft het IOC bepaald dat honk-softbal niet mee mogen doen aan de Zomerspelen in Londen. Deze twee sporten werden echter niet opgevuld met andere sporten en zouden dus in het programma van de Zomerspelen in 2016 na genoeg voorstemmen terug kunnen keren.

 

 

Bronnen:

 http://www.hsvthestags.nl/softbal_speluitleg.html

http://www.scholieren.com/werkstukken/11131

http://nos.nl/

http://www.wikipedia.nl

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>