Artikel 2

Het 2e artikel van Ramon:

Functies en kenmerken van kastelen.

In de Middeleeuwen zijn er in Europa veel kastelen gebouwd. Maar waarom eigenlijk? Ik beschrijf de functies die ze vroeger hadden en die ze nu hebben.

Dover Castle

Het eerste kasteel waar ik het over ga hebben is het Dover Castle. Het Dover Castle is het grootste kasteel van Engeland en is gebouwd in de stad Dover. Het kasteel is in de twaalfde eeuw gebouwd. Het type kasteel is stadsburcht. De stichter van het kasteel is koning Henry II van Engeland. Het Dover Castle is het kasteel met de langst vastgelegde geschiedenis van heel Groot-Brittanië.

Vroeger werd het gebruikt als verdediging van Engeland. Het was toen het grootste en belangrijkste kasteel van Engeland. Het kasteel is gebouwd op een grote rots, waardoor je uitzicht hebt op de Noordzee. Hierdoor konden ze aanvallen over zee aan zien komen. Onder Dover Castle liggen ‘The secret wartime tunnels’. Deze werden in tijden van oorlog gebruikt, om sneller te evacueren. In de tweede Wereld Oorlog werden ze gebruikt om Groot-Brittanië te beschermen tegen aanvallen uit het zuiden.                                                                                                                                Nu is het een monument, dat veel toeristen trekt. Ook is er in het kasteel een museum.

Cité de Carcassonne

Een ander voorbeeld van een Middeleeuws, Europees kasteel is het Cité de Carcassonne. Het is  het grootste kasteel in Europa. Het ligt in Frankrijk in de plaats Carcassonne. Het is gebouwd in de twaalfde eeuw. Het is gebouwd door de heren van Trencavel in opdracht van koning Louis IX van Frankrijk. Een opvallend kenmerk is de stijl van het kasteel. In deze stijl zitten heel veel hoeken. Om het kasteel zit een dubbele muur. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens. Het verfraaide de stad, zodat het uitnodigend was voor kunstenaars en geleerden. Maar de belangrijkste functie was, dat Carcasssonne een buitengewoon versterkte plaats was. Tijdens de revolutie diende het kasteel als een opslagplaats voor wapens en levensmiddelen.

In de negentiende eeuw werd het kasteel gered van de sloop en werd het gerestaureerd door de architect Viollet-le-duc. Het  uiterlijk van het kasteel bleef wel hetzelfde. Vlak bij het kasteel zijn er nog veel meer mooie gebouwen,waaronder het Chateau Comtal.                     Nu wordt het kasteel gebruikt om toeristen te trekken. Mede dankzij het Cité de Carcassonne, trekt de plaats Carcasonne ruim 3 miljoen toeristen.

Festung Hohensalzburg

Het laatste kasteel waarvan ik de functies beschrijf, is het Festung Hohensalzburg in Oostenrijk. Het ligt in de stad Salzburg en is een van de grootste kastelen van Europa. Het is gebouwd in de elfde eeuw voor aartsbisschop Gebhard von Helffenstein. Het kasteel diende als schuilplaats voor hem. Het Festung Hohensalzburg is een rotskasteel en ligt op de Festungberg.  Het kasteel is heel vaak verbouwd of uitgebreid. Het kasteel is maar één keer aangevallen. Dat gebeurde in 1525. In de 20ste  eeuw diende het kasteel als gevangenis voor Italiaanse gevangenen en Nazi-aanhangers.

Nu is het een toeristenattractie. Vooral de ridderzaal en de folterkamer zijn populair. Bij het kasteel is ook een bergmuseum war je veel te weten kan komen over de geschiedenis van het kasteel.

Conclusie

Mijn conclusie is dat veel kastelen vroeger werden gebruikt voor de verdediging van een land, stad, persoon, etc. Nu worden veel kastelen gebruikt voor toerisme.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>