Artikel 2

VUURWERK

Door Amon Horst, van de redactie Cultuur/Entertainment, klas a3c

Dit artikel gaat over hoe vuurwerk is ontstaan, wat illegaal vuurwerk inhoudt, hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn, vuurwerkrampen en nog meer…

 

Vuurwerk wordt gemaakt van materialen  als karton, papier, plastic, metaal, met daarin ontplofbare en brandbare stoffen verwerkt.

Vuurwerk is ontstaan in China. De Chinezen beschikten in de 13e eeuw al over buskruit, het belangrijkste deel wat je nodig hebt voor vuurwerk. De Chinezen gingen al snel proeven daarmee uitvoeren en daar kwamen dus verschillende soorten vuurwerk uit. Na deze ontdekking ging het vuurwerk al snel naar Europa. Ook nu komt heel veel vuurwerk uit China.

 

In Nederland wordt alleen de drie dagen voor oud en nieuw consumentenvuurwerk verkocht.

Je kan consumentenvuurwerk onderscheiden tussen sier- en knalvuurwerk. Siervuurwerk bestaat in de vorm van vuurpijlendie als geheel de lucht in schieten, en potten of fonteinen die kleine vuurwerkprojectielen vanaf de grond omhoog schieten, en daar een kleurrijke hemel laten zien. Knalvuurwerk kunnen zware kanonslagen zijn, maar ook de rotjes vallen onder knalvuurwerk. De rotjes maken een lichte knal. Soorten consumentenvuurwerk zijn: rotjes, Chinese rol, gillende keukenmeid, vuurpijl, Romeinse kaars.

 

In het buitenland gelden hele andere regels voor vuurwerk dan in Nederland, bijvoorbeeld in België. In België is zwaarder vuurwerk te koop, vandaar dat sommige Nederlanders naar België gaan voor zwaarder vuurwerk, omdat dat in Nederlandse winkels niet verkocht wordt. Het vuurwerk wat in België te koop is, is dus illegaal in Nederland. Ook kun je in België het hele jaar door vuurwerk kopen, net zoals in Frankrijk.

 

Er is ook professioneel vuurwerk dat als doel heeft de vreugde tijdens een evenement te verhogen. Meestal wordt het gebruikt als afsluiting of speciale viering van een evenement. Professioneel vuurwerk mag niet aan consumenten worden verkocht en bovendien alleen worden afgestoken door professionals die een speciale training hebben gevolgd om het vuurwerk te mogen afsteken.

 

Vuurwerk is mooi, maar ook gevaarlijk en om aan te geven hoe gevaarlijk is, is er een gevarenklasse. Klasse 1 is het meest gevaarlijk en klasse 4 het minst.

-          Klasse 1: Gevaar voor massa-explosie.

-          Klasse 2: Gevaar voor uiteenspatting van delen vuurwerk.

-          Klasse 3: Er is gevaar voor brand maar geen uiteenspatting.

-          Klasse 4: Er is haast geen ontploffingsgevaar.

 

In Nederland wordt het vuurwerk verpakt zodat het de laagste klasse 4 bevat.

Waar je vooral voor moet oppassen is dat je uit de buurt van de ontploffing blijft en dat je het niet naar andere mensen toegooit.

Elk jaar gebeuren er veel ongelukken tijdens het vuurwerk afsteken met schade aan het lichaam. Het minst worden de vingers en handen getroffen. Vaak gebeuren deze ongelukken als vuurwerk niet werkt. Mensen gaan het dan opnieuw aansteken, met kans dat het vuurwerk meteen ontploft!

 

De vuurwerkramp in Enschede vond plaats op 13 mei 2000 nadat een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vlam vatte. De ontploffing vaagde de hele woonwijk Roombeek weg. De grootste ontploffing was van zelfs 60 kilometer ver te horen. 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd en 1250 mensen raakten dakloos

Er vielen 23 doden en ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden helemaal vernield.

 

Dus vuurwerk kan heel gevaarlijk zijn zoals de grote vuurwerkramp, maar als je er gewoon voorzichtig mee omgaat kan er niet veel fout gaan.

Vuurwerkramp in Enschede

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>