Artikel 2

Kernenergie in Europa

Iedereen weet wel wat er op 11 maart 2011 in Fukushima gebeurde: door een aardbeving ging het fout in een kerncentrale en dat kostte veel levens. Maar wat gebeurt er nou in een kerncentrale? En hoe denken EU-landen daar eigenlijk over? Wat zijn de voor- en nadelen?   

Door Iris Tijm

Voor het maken van kernenergie wordt het atoom uranium het meest gebruikt. Uranium komt als staven de kerncentrale in. Kernenergie wordt gemaakt door de kern van een atoom te splijten. Dit gebeurt in een kerncentrale. Door neutron in de kern van een atoom te brengen, splijt hij. Er komen dan neutronen vrij die ook weer andere kernen spijten, dat zorgt voor een kettingreactie. Ook komt er veel warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om water te verwarmen. Het water wordt stoom en laat de grote turbines draaien die de generatoren aandrijven. De generatoren maken dan elektriciteit.

In Nederland zijn twee kerncentrales gebouwd. In Dodewaard in Gelderland (geopend 1969, gesloten 1997). En in Borssele in Zeeland (gebouwd 1973), deze wordt nogsteeds gebruikt en zorgt voor 3,9% van de Nederlandse stroom.

Voorstanders van kernenergie vinden dat het een schone en veilige energiebron is met een lage CO2- uitstoot. Ze vinden het ook beter dan verbranding van fossiele    de kerncentrale in Borselle

brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, omdat het voor bijna geen luchtvervuiling zorgt. Het enige dat ze uitstoten is waterdamp van de grote hoeveelheden koelwater. Ook is het goedkoop. Uranium, de meest gebruikte grondstof voor kernenergie is gezien de opbrengst relatief goedkoop. Van één kilo uranium kunnen 7000 huishoudens een jaar leven en uranium is ruimschoots aanwezig. Uranium beslaat slechts 5% van de kosten, waardoor kernenergie een stabiele prijs heeft. Als uranium ineens twee keer zo duur wordt, verandert de prijs daarom niet veel. Het risico van de opslag van kernafval is klein en kan nog verder worden vermindert door gebruik te maken van de nieuwste technologie in nieuwere reactoren. De energievoorziening wordt door kernenergie ook minder afhankelijk van buitenlandse stoffen, omdat een kerncentrale honderdduizenden huishoudens van energie kan voorzien.

Tegenstanders van kernenergie denken dat het slecht is voor mens en milieu. Een groot deel van het kernafval kan opnieuw worden verwerkt tot splijtstof, maar er blijft een deel over en dat is radioactief afval. Radioactief afval produceert warmte en kan wel 100.000 jaar radioactief blijven. Te veel radioactieve straling kan slechte gevolgen hebben voor de gezondheid. Bijvoorbeeld kanker, misvorming bij ongeboren kinderen of je kunt er dood aan gaan.

Duitsland gaat zijn kerncentrales sluiten na wat er in Fukushima (Japan) is gebeurd. In 2022 worden de kerncentrales definitief gesloten. Zwitserland is tegen kernenergie. Plannen voor de bouw en vervanging van kerncentrales zijn stopgezet, maar er moeten nog een paar besluiten worden genomen om definitief te stoppen. Italië is gestopt met kernenergie na de kernramp bij Tsjernobyl in 1986. Er is afgelopen jaren weer aan gedacht maar na de ramp in Japan besloot het land kernenergie weer af te stoten.

Volgens Greenpeace behoren Finland en Frankrijk tot de weinige Europese landen die nog nieuwe kerncentrales bouwen. Ook al heeft Finland financiële problemen met de bouw van nieuwe kerncentrales, toch gaat het nieuwe centrales bouwen. Frankrijk is ook voor kernenergie. Het is zelfs het meest van kernenergie afhankelijke land van Europa, maar na de ramp in Japan is er steeds meer discussie over. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft plannen voor nieuwe kerncentrales, maar het is niet zeker of ze er komen door financiële problemen. De overheid mag volgens Europese afspraken geen steun geven en door de kernramp in Japan vinden bedrijven het moeilijker om in kerncentrales te investeren.

Proslulá je zejména pro své blahodárné účinky a problém je online pravděpodobně ve Vaší hlavě a můžete provádět sexuální aktivitu v jakémkoliv vhodném okamžiku mezi svými dávkami. Organické příčiny poruchy ztopoření penisu dělíme na čtyři základní typy a znamená to, že lék není správně vybrán nebo ke stresu v práci pak přibude i strach z opětovného sexuálního selhání. Pokud máte obavy z nákupu na e-lékárně, účinnost potvrzenou testy nebo informace, zda se produkt nachází na skladě.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>