artikel 1

Terug naar je eigen valuta

Zal Griekenland uit de Eurozone stappen? Wat zullen de gevolgen ervan zijn voor andere EU landen. Zullen andere landen volgen door uit de Eurozone te stappen? Het is praktisch onmogelijk. Als een land uit de Eurozone stapt, is dat een economische zelfmoord.

De Euro zal geen lang leven hebben. Toen de Euro werd ingevoerd zag je een duidelijk verschil in de mentaliteit tussen Noord-Europa en Zuid-Europa. De Noord-Europeanen zijn heel krampachtig als het gaat om financiën terwijl de Zuid-Europeanen erg makkelijk om gaan met hun geld. Het belangrijkste van een portemonnee delen is dat je elkaar vertrouwd.

Een lastig gevolg van het overstappen van een sterke munt zoals de Euro naar een zwakkere munt zoals drachme, is dat buitenlandse bedrijven hun geld buiten Griekenland houden. Er zullen waarschijnlijk ook veel bedrijven failliet gaan als de Grieken uit de Eurozone stappen. Er volgt een hoge werkeloosheid en uiteindelijk zal Griekenland toch failliet verklaard worden. De Grieken willen een faillissement voorkomen om een ‘freeze’ op te leggen. Dit houdt in dat de bevolking geen geld meer van de banken afhalen, zodat de banken niet zonder geld zitten. Dit zal alleen niet gunstig zijn voor de koersen omdat dit de buitenlandse markt afschrikt.

Griekenland zal niet uit de euro zone uit zich zelf stappen, omdat de Grieken er alleen slechter van worden. Daarnaast biedt de euro vele financiële voordelen zo als het bijvoorbeeld ontbreken van een wisselkoers. Andere landen zullen nooit uit de euro zone willen stappen al was het alleen maar om het geld dat zij aan in de euro zone hebben geleend. Uit de euro zone stappen wil zeggen dat dit geleend geld niet meer zal binnen komen. Daarnaast komen er weer grenzen tussen de verschillende landen en moeten weer invoerrechten betaald worden voor het importeren en exporteren van goederen. Er moet weer een douane worden ingevoerd en dat brengt alleen meer kosten met zich mee voor elk land.

Deze vraag is alleen maar ontstaan door de Eurocrisis. Griekenland had meer schulden dan de EU gedacht had. Dit leidt tot problemen met andere landen, iedereen wil natuurlijk zijn geld terug. Deze besmetting verspreide zich naar Italië, Portugal, Ierland en Spanje. Alle schulden komen nu boven water. Doordat in de euro zone alle landen aan elkaar zijn verbonden heeft het wegvallen van een land als Griekenland grote gevolgen voor alle andere landen. Omdat aan Griekenland geld is geleend niet alleen door de regeringen maar ook door de particulieren banken komen deze laatste in de problemen. Zij moeten namelijk het geld afschrijven waardoor er grote verliezen ontstaan en dus werknemers moeten ontslaan en als mensen geen geld hebben kunnen zijn ook niets kopen en dus kan de economie in die landen ook niet meer draaien.

De gevolgen van het invoeren van een andere valuta is niet erg gunstig. Het land moet weer aantrekkelijk worden gemaakt voor handel, de munteenheid moet weer klimmen naar een hogere waarde. Deze beslissing blijft bij de regeringsleiders liggen. Wanneer zij dit zullen beslissen is compleet onbekend.

Doordat de economieën van alle euro landen verbonden zijn met elkaar is het inderdaad waar dat uitstappen uit de euro zone veel weg heeft van economische zelfmoord. Maar als de euro zone steeds zwakker wordt omdat de regeringsleiders weigeren goede besluiten te nemen zal dit onvermijdelijk leiden tot een zwakke euro munt en deze zal dan op den duur toch gaan verdwijnen. Maar in dit geval zullen alle landen enorme verliezen moeten incasseren. Als er dus zo’n beslissing komt, zal het erg lastig zijn om uit te voeren.

 

Door Daniëlle Brandt uit A3C Redactie Buitenland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>