Artikel 2

De gulden of de euro?

 

Journalist: Roy Beck

 

Disfuncion erectil por estres las causas físicas son más comunes en los hombres de mayor edad. Enalapril y disfuncion erectil Disfuncion erectil https://tuspastillas.com/nolvadex-en-farmacia/ en pacientes diabeticos.

Vanaf januari 2002 hebben we in Nederland de euro, daarvoor hadden we de gulden. Het gaat de laatste jaren alleen niet goed met de euro. Sinds 2007 is er een economische crisis in Europa. Banken en bedrijven gaan failliet en regeringen worden armer. Wat is voor Nederland het beste? De gulden of de euro?

 

De euro werd ingevoerd om een eenheid te krijgen in Europa. Het belangrijkste punt van de invoering van de euro is het omzeilen van de wisselkoersen. In de handel hadden ondernemers vaak last van de wisselkoersen omdat ze daardoor verlies konden draaien. Voor de Europese economie was dit dus een goed idee. Voor vakantiegangers is de euro ook een voordeel. Als je naar een land in de Eurozone op vakantie gaat dan hoef je niet meer geld om te wisselen. Door de euro komen landen ook sterker te staan, samen sta je nou eenmaal sterker. Als meerdere landen dezelfde munteenheid hebben dan worden de landen ook machtiger.

Er blijken nu ook veel nadelen aan de euro te zitten. Europa zit in een economische crisis. Nederland moet geld uitlenen aan landen in de EU die geld tekort hebben, deze landen zullen er alleen heel lang over doen om het geld terug te betalen. Is de gulden niet beter voor de economie in Nederland? Als we uit de euro stappen dan moeten we ook uit de EU stappen want je mag als land alleen in de EU blijven, als je ook de euro in je land als munteenheid hebt. De handel zal hier erg onder te lijden krijgen. De wisselkoersen komen ook weer terug waardoor er verliezen worden geleden door de bedrijven. Schulden die Nederland heeft zullen blijven staan in euro’s. Bij koersdaling van de gulden zal de schuld enorm oplopen.

Er zitten ook voordelen aan de gulden. Nederland heeft een eigen munt, de rentes en geldgroei zullen worden aangepast aan de eigen economie. Nederland hoeft ook geen leningen meer te verrichten aan andere Europese landen. Er zal ook minder paniek zijn. Zweden en Denemarken hebben allebei niet de euro als betaalmiddel en hebben het tijdens de kredietcrisis niet zwaarder gehad. De landen in Europa die de euro niet hebben zullen ook nog lang niet failliet gaan. Zonder euro zal het dus ook prima gaan. De invoering van de euro kostte bijna 3,2 miljard euro. Dat is minder dan de 4,8 miljard euro die we de komende jaren aan Griekenland zullen betalen, als je denkt dat we dit geld nooit zullen terug krijgen dan zijn we met de invoering van de gulden misschien wel goedkoper uit.

De euro heeft ook veel veranderd in het dagelijks leven van de mensen. 1 Euro is gelijk aan 2,21 gulden. Mensen gaan makkelijker geld uitgeven. 10 Euro lijkt bijvoorbeeld veel minder dan 22 gulden. Mensen in Nederland gaan omrekenen. Ze komen erachter dat alles duurder is geworden. Eerst kostte iets 20 gulden en nu 20 euro, dat is een groot verschil in prijs. Belastingen zijn van 17 % naar 19 % gegaan. De brandstof prijs is duurder geworden en kleding is in prijs verdubbeld. De mensen raken ook nog is in de war. Nu heb je een 20 euro briefje, maar vroeger hadden we een 25 gulden briefje (een geeltje). Je denkt dat je 25 euro geeft maar het blijkt 20 euro te zijn. Er zijn ook dingen goedkoper geworden zoals levensmiddelen, op vakantie gaan en elektronica.

De euro of de gulden? Je kunt niet zeggen wat er beter is. Nederland zal altijd in Europa blijven liggen. Als bijvoorbeeld Griekenland omvalt dan zal Nederland er nog evenveel onder lijden. 1 Ding is zeker: geld zal altijd te duur blijven.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>