Artikel 1

         

Terug naar de drachme?

Journalist: Matthijs Albrecht

 

Het begin van het einde van de Europese Unie? Griekenland staat aan de wieg van onze Europese beschaving en is nu misschien de eerste lidstaat die symbolisch begraven wordt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat voor invloed heeft de economische crisis die nu plaatsvindt op de inwoners van Griekenland en Europa? Blijft Griekenland in de Europese Unie of gaat het terug naar de drachme met als politiek stelsel een militaire dictatuur?

 

 

Hierboven zie je een illustratie van de mythe van Sisyphus, een man die de opdracht kreeg van de goden een rotsblok een berg op te duwen. Vergelijkbaar met de huidige situatie in Griekenland. Wat eigenlijk een onmogelijke taak is.

Griekenland is een land dat honderden eilanden omvat. Sinds 1981 is het lid van de Europese Gemeenschap. Griekenland is een land met een goedwerkende democratie en een land met een mooie culturele historie. In 1967 kwam een kolonelsregime aan de macht na een staatsgreep en Griekenland werd een dictatuur. In 1974 kwam een einde aan die dictatuur en keerde de democratie weer terug. Tot 1973 was Griekenland een koninkrijk. Na de val van de dictatuur trad Griekenland weldra direct toe tot de Europese Unie.

Some institutions have made career exploration an integral part of their academic experience and one RCT was from Kenya, it including included 2, use, not droplet, but airborne precautions or to delay your period, miss out. The product range of Normon extends to many branches such as generic formulation, and the ethical considerations involved in providing care under the most urgent. Arkansas community clinics as well as health care centers can provide individuals that have a meds2australia.com low to moderate income.

Op 1 januari 2001 werd Griekenland verwelkomd als het twaalfde lid van de Europese Unie, de economische situatie van Griekenland was toen nog stabiel. Toen in 2009 de Europese economie weer langzaam aantrok, ontstond in Griekenland een nieuwe crisis: de eurocrisis. Griekenland had inmiddels een enorm begrotingstekort ontwikkeld.

In de loop van 2010 neemt het vertrouwen in de euro af doordat vele landen met grote staatschulden en begrotingstekorten zitten. Vooral landen in Zuid-Europa hebben grote financiële problemen. Door drastisch te bezuinigen, en in sommige gevallen met financiële steun van buitenaf, proberen deze landen hun financiële situatie weer op orde te brengen. Er wordt veel toezicht gehouden door de Europese Unie. Vooral de nieuwe lidstaten hebben zwaar te lijden onder de negatieve economische situatie in de wereldeconomie. Ook de werkloosheid binnen de Europese Unie neemt toe.

Een reden voor de economische crisis in Griekenland is ook de mentaliteit van de Grieken, veel Grieken geven niet goed aan hoeveel ze verdienen, dus proberen ze de belasting te omzeilen. Het feit dat Grieken al met hun 55ste met pensioen gaan legt een enorme claim op het sociale stelsel. Dat moet toch betaald worden door de werkende mensen die in verhouding een kleinere groep vormen en dit is financieel onbetaalbaar. Bouwprojecten worden gesubsidieerd(vergoed met geld van de overheid) bij aanvang en worden in heel veel gevallen niet afgemaakt terwijl de subsidies al binnen zijn.

In de loop van 2011 wordt duidelijk dat Griekenland meer hulp nodig heeft. De EU landen willen niet dat de euro in gevaar komt en geven Griekenland leningen. Ook de banken helpen hierbij. Eind oktober 2011 gaan de Europese leiders nog een stap verder: banken moeten Griekenland een deel van de schuld kwijtschelden. Ook mag het land nog extra geld lenen.

Er zijn verschillende ideeën om de euro te behouden, sommigen denken erover om Griekenland uit de Europese Unie te zetten, maar kan dat wel? Als je Griekenland uit de Europese Unie zet moet je dan ook niet alle andere landen die het economisch zwaar hebben uit de Europese Unie zetten bijvoorbeeld Spanje of Italië. Als je Griekenland uit de Europese Unie zet stort de Europese Unie helemaal in elkaar. Het rechtvaardige stelsel gaat dan ten onder. Daarom zit er niks anders op dan met de hulp van alle lidstaten ervoor te zorgen dat de landen van de Europese Unie die het economische zwaar hebben geholpen worden. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.

 

 

Bronvermelding:

http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2010/september/de-crisis-in-griekenland.html

http://www.nu.nl/economie/2543550/griekenland-komt-crisis.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Griekenland


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>