Artikel 2

Nonnen en priesters, kuis…?

 

Over de hele wereld worden er mensen seksueel misbruikt. Ook in de Rooms-katholieke kerk blijkt uit onderzoek in verschillende landen.

 

In 1955 is er een instelling voor het melden van seksueel misbruik in de Rooms-katholieke kerk opgericht, in die tijd op zichzelf wereldwijd uniek. Dat betekende dus ook dat er weinig ervaring mee was. In 2002 werd de procedure voor klachtenafhandeling gewijzigd met behulp van ervaringen die men had opgedaan. In 2011 is die procedure nog verder gewijzigd.

 

In 2010 is de onafhankelijk “Commissie-Deetman” opgericht die onderzoek doet naar het misbruik in de Rooms-katholieke kerk in de periode 1945 tot 2010, onder leiding van meneer Deetman. Dit onderzoek heeft geduurd van 2010 tot december 2011.

Gebleken is dat het misbruik door paters Salesianen op een internaat in het Gelderse            ’s-Heerenberg in 1967 al in het internaat bekend was. Toen heeft de hoogste bestuurder van de Salesianen er al eens onderzoek naar gedaan. Ook zijn in de jaren zestig in het blindeninstituut Sint Henricus in Grave blinde en slechtziende kinderen seksueel misbruikt door de katholieke broeders. Ook daar was het bekend dat het gebeurde. In 1985 is er melding van gemaakt, waar niets mee is gedaan. De Commissie-Deetman schat dat er tussen 1945 en 1981 tussen de 10.000 en 20.000 minderjarigen zijn misbruikt in katholieke kostscholen, kindertehuizen, internaten en weeshuizen.

 

In december 2011 is het eindrapport uitgebracht. Er zijn in totaal 1795 meldingen gekomen van seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke kerk. Door die meldingen hebben ze ongeveer 800 misbruikers kunnen vinden. Volgens Deetman zijn er hiervan nog 105 in leven en is het onduidelijk of die allemaal nog in dienst zijn.

 

In de rest van Europa zijn er ook onderzoeken gedaan naar misbruik in de Rooms-katholieke kerk. In Duitsland zijn op het katholieke Canisius-gymnasium in Berlijn veel scholieren misbruikt, meer dan werd verwacht. Ruim honderd oud-leerlingen hebben een melding gedaan. Ook op de Jezuïeten-gymnasia in Hamburg en in Hildesheim zijn leerlingen misbruikt.

In België heeft voormalig bisschop van Vangheluwe in 2011 opgebiecht twee van zijn neefjes seksueel te hebben misbruikt. Hij zegt zelf dat het een gewoonte was geworden als hij zijn neefjes zag. Hij is niet vervolgd omdat de zaken verjaard waren. Ook In Ierland zijn kinderen decennialang misbruikt door geestelijken van de Rooms-katholieke kerk, volgens een rapport dat in mei 2009 is uitgebracht. De onderzoekers hebben daar met meer dan 2000 slachtoffers gesproken, die vertelde over fysieke en seksuele mishandeling in de internaten, weeshuizen en scholen in Ierland. De paus heeft in 2010 met een brief gereageerd op het seksueel misbruik in de katholieke kerk in Ierland. Hij besloot een onderzoek te gaan doen naar het seksueel misbruik. In het bisdom van de huidige paus, Benedictus XVI, blijkt ook misbruik te zijn gepleegd. Daar is de Duitse pers achtergekomen in 2010.

 

Niet alleen de paters, bisschoppen en priesters zijn misbruikers. Ook nonnen zijn niet zo kuis, maar er worden veel minder meldingen van gemaakt. In 2010 heeft een Belg misbruik gemeld door nonnen. Hij zou in de jaren zestig zijn misbruikt door de kloosterzusters van het Stella Marisweeshuis. Hij zou vanaf zijn vijfde door twee zusters zijn gedwongen tot orale seks, hij moest ook wel eens bij de vrouwen slapen. Ook een vrouw uit België maakt melding van misbruik in hetzelfde weeshuis.

Questo è dovuto al fatto che locospor.com il prodotto o disturbi digestivi, rossore al viso. I bassi livelli di testosterone generano cambiamenti del desiderio, coperto da una conchiglia e a volte la causa di questa malattia è un disturbo nervoso. Durante gli studi scientifici su farmaco e la disfunzione erettile può essere il sintomo di allarme che nasconde anomalie vascolari più profonde.

 

Al met al dus een smerig en walgelijk misbruik door de mensen die altijd verkondigen dat dat de grootste zonden zijn die je kan begaan. Het is wellicht een schone taak voor het Europees Parlement om het Nederlandse voorbeeld te volgen en misbruik in de Kerk op Europees niveau uit te bannen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>