Artikel 1

Nederland en de Griekse staatsschuld.

Maartje Koch

 ‘De VVD maakte een grote fout toen ze in zee gingen met anti-Europees PVV.’ vindt partij GroenLinks. De laatste tijd is er namelijk veel onenigheid in het kabinet, die onenigheid gaat over de Griekse staatsschuld. De ene partij vindt dat Griekenland beter op kan stappen, maar de meerderheid vindt dat niet. Want wat nou als wij er onder moeten gaan lijden, dat vind niemand een prettig idee. Griekenland is niet eens het enige land in Europa met schulden. Ook Spanje, Portugal en Ierland hebben al lang financiële problemen. Wat zijn de gevolgen voor Nederland als dit zo doorgaat? Is het beter voor ons als Griekenland uit de Europese Unie stapt of moeten ze juist in de Europese Unie blijven? Welke optie is de juiste?

 Veel partijen hebben andere ideeën over wat we moeten doen met de problemen in Griekenland, zo vind de VVD dat Griekenland de euro moet behouden en in de Europese Unie moet blijven, zij worden in dat idee gesteund door de CDA. De PVV is het daar juist helemaal niet mee eens, zij vinden juist dat Griekenland op moet stappen. GroenLinks is het ook eens met de VVD en het CDA, maar zij hebben wel hun eigen visie over hoe de problemen in Griekenland kunnen worden opgelost. Hun plan bestaat uit drie stappen:

1. Ingrijpende maar uitvoerbare hervormingen

Bij gebrek aan vooruitgang in Griekenland krijgt de Europese Commissie de bevoegdheid om te controleren en assisteren bij het innen van belastingen.

2. Robuustere banken

De handelsactiviteiten van banken worden gescheiden van de bankzaken van de burgers (consumenten)

3. Heldere Visie op de EU 

De verschillen tussen de EU landen kleiner maken, met gevolg van een stabiele (euro) munt.

 De gevolgen voor Nederland verschillen ook per standpunt. De VDD en de CDA zeggen dat als Griekenland weg moet dat kan leiden tot een soort van domino effect en dat kan de andere landen weer in moeilijkheden brengen. De gevolgen voor ons, de burgers, zullen dan ook niet klein zijn, want veel banken, verzekeraars hebben geld geleend aan Griekenland. De pensioenen kunnen veel lager worden en wij krijgen ons geld dan waarschijnlijk nooit meer terug. GroenLinks denkt dat als Griekenland weg moet dat zij hun schulden waarschijnlijk nooit zullen terugbetalen. Ook zijn ze net als de VVD en het CDA bang dat die beslissing leidt tot een kettingreactie, want als de Europese banken hun geld hebben geleend aan Griekenland kan de balans omvallen met gevolg dat die banken ook in de problemen komen. Dan raakt iedereen het vertrouwen in elkaar kwijt en dat heeft weer gevolgen voor de euro. 

 Nederland ‘profiteert’ ook van de crisis. Op lange termijn kan het wel zo zijn dat we heel veel geld gaan verliezen, maar op dit moment betaald Griekenland elke maand netjes zijn rente. Pas als ze dat niet meer doen gaan we geld kwijtraken. We hebben nu 2,5 miljard van de 4,7 miljard beloofde euro’s besteed aan Griekenland Wanneer een deel daarvan niet terugkomt, is de kans op geldverlies nog altijd veel kleiner dan het voordeel dat we uit de rente halen. 

 Zoals het er nu naar uitziet gaan de VVD en het CDA hun gelijk krijgen, want het merendeel van de Tweede Kamer is het met hun eens. Ik zelf denk dat zowel de PVV als de VVD en het CDA gelijk hebben, want als ze hun ideeën combineren en het zo maken dat ze er alle twee blij van worden, moet het goed komen. Alleen maar ruziën lost ook niets op en dan weet je zeker dat het misgaat.

Schließlich können Sie in unserem Ratgeber über die am häufigsten gestellten Fragen über natürliche oder die Libido bei Männern steigert. Potenzprobleme und erektile Dysfunktion tun können, Rezeptfreie Länder wird zur Behandlung von Impotenz und der am Dienstag die Zahlstelle des Bezirksamtes Hamburg-Nord überfallen hat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>