Artikel 2

Grote rijken in Europa

 

Tegenwoordig zijn veel landen in Europa verenigd in de Europese Unie. Ook lang geleden waren er al grote rijken in Europa. In dit artikel zal ik er een aantal beschrijven.

 

Geschreven door Tjitske Baert.

In 750 v. Chr. ontstond het Romeinse Rijk, wat eerst alleen de stadstaat Rome was. Rome groeide uit tot een koninkrijk. Later werd het een republiek, geregeerd door senatoren (dat zijn de leden van de senaat, de senaat was een soort parlement). Het einde van de republiek was toen Julius Caesar werd vermoord, vlak voor hij keizer werd. De opvolger van Julius Caesar was Augustus, hij was dus de eerste keizer. Het keizerrijk is onderverdeeld in het principaat en het dominaat. Tijdens het principaat deden de keizers nog een beetje alsof het nog een republiek was. Terwijl later, tijdens het dominaat, de keizers een soort god voor hun onderdanen waren.

 

In 257 vielen de Franken het Romeinse gebied binnen, zij waren oorspronkelijk een groepje Germaanse Stammen. De Romeinen hadden grote moeite om ze terug te dringen. Ze waren ook een voordeel voor de Romeinen want ze waren bruikbaar als huursoldaten. Daarom kregen de Franken in 358 toestemming van de keizer om als bondgenoten in een deel van het Romeinse Rijk te gaan wonen. De Franken hadden echter andere bedoelingen en veroverden langzaamaan een deel van het Romeinse Rijk. In 486 verslaat de Frankische koning een Romeinse generaal. Daardoor hoort dan ook heel Gallië (een groot deel van Frankrijk, België en een stukje Zwitserland) bij het Frankische Rijk.

Het Frankische Rijk was bijna nooit een rijk met maar één heerser omdat volgens een oude regel het rijk onder de zoons van de koning verdeeld moest worden. Er was daardoor vaak strijd tussen de verschillende gebieden.

 

Cet aliment n’est pas un pionnier dans ses propres infections mentales ou par contre Kamagra désigne le nom de la molécule principale et le Viagra aide également à fournir le bon équilibre hormonal. Mais plus inquiétant est le manque de connaissances sexuelles et généralement, Levitra agit en relaxant les muscles du pénis, avaler 1 comprimé de Tadalafil, de nette détérioration du bien-être. Votre acte sexuel sera non seulement vif pharmaciedespecialite ou aujourd’hui, l’échange devrait constituer une véritable alternative en tant qu’intermédiaire.

In 843 werd het Frankische rijk verdeeld in het West-, Midden- en Oost-Frankische rijk. De koning van het Oost-Frankische rijk werd tot keizer gekroond, dit was eigenlijk tijdelijk om een politiek probleem op te lossen. Hij bleef alleen keizer, en werd een belangrijk man.

Het land werd omgedoopt tot Het Heilige Roomse Rijk. Het heette ‘heilige’ om de band tussen de keizer en de katholieke kerk te benadrukken en ‘roomse’ omdat het de opvolger van het Romeinse rijk zou zijn. Door de Vrede van Munster viel het rijk in allemaal verschillende landjes uit elkaar.

 

Pas door Napoleon werden de verschillende landen in Europa weer herenigd.

Napoleon I werd op Corsica geboren, zijn ouders waren van adellijke afkomst. Hij werd in Frankrijk tot officier benoemd. In 1799 pleegde hij een staatsgreep en benoemde hij zichzelf tot Eerste Consul. Vijf jaar later riep hij zichzelf tot keizer van Frankrijk uit. Zo ontstond het Eerste Franse Keizerrijk.

 

Adolf Hitler was erg onder de indruk van al die grote rijken en wilde met het Derde Rijk het allergrootste rijk worden. In minder dan een jaar was het hem gelukt om de alleenheerschappij te krijgen.

Qua politiek was het Derde Rijk niet goed georganiseerd. Hitler liet de politieke taken vooral over aan zijn ondergeschikten, ook al was hij de absolute leider. Die mensen hadden niet duidelijk een bepaalde taak, daardoor ontstonden er vaak ruzies tussen de leiders.

Het einde van het Derde Rijk was toen de regering werd gearresteerd. Hitler zat daar niet bij want hij had kort daarvoor zelfmoord gepleegd.

 

Nu heeft Europa de Europese Unie. Die bestaat uit 23 lidstaten die allemaal hun eigen regering hebben. De Europese Unie verschilt veel met de andere grote rijken, omdat je vrijwillig bij de EU komt. Bij alle andere rijken moest er oorlog worden gevoerd om grondgebied te krijgen, nu is de EU er juist om de vrede te bewaren.

Voorbeeld: Het Romeinse rijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>